Φουντώνει η οργή κατά της Εκκλησίας

Διαδήλωση στο Βουκουρέστι κατά της διαφθοράς στην Εκκλησία Με πλακάτ που έγραφαν: «Η διαφθορά σκοτώνει» και «η Εκκλησία ξεπλένει μυαλά και δημόσιο χρήμα» πάνω από 35 χιλιάδες διαδήλωσαν χθες στο Βουκουρέστι. | AP Photo/Vadim Ghirda

Μετά την παραίτηση του Ρουμάνου πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα και της κυβέρνησης του στην σκιά σκανδάλων διαφθοράς και μετά την τραγωδία με τους 30 και πλέον νεκρούς σε νυκτερινό κέντρο, χιλιάδες έστρεψαν τον θυμό τους  μαζικά κατά της ισχυρής και πάμπλουτης Εκκλησίας της χώρας τους.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια με την Εκκλησία βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ μετά την αποτυχία της να αντιδράσει στο σοκ και το πένθος της κοινωνίας για τα νεαρά θύματα της φωτιάς. Και οι πιέσεις αυξάνονται για την αναθεώρηση των προνομίων που διαθέτει.

Λειτουργία και προσκύνημα έξω από το Πατριαρχείο στο Βουκουρέστι Λειτουργία και προσκύνημα έξω από το Πατριαρχείο στο Βουκουρέστι | AP Photo/Vadim Ghirda

«Θέλουμε νοσοκομεία και όχι εκκλησίες» φώναξαν δεκάδες χιλιάδες στην χθεσινή διαδήλωση στο Βουκουρέστι, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Η διαφθορά σκοτώνει» και «η Εκκλησία ξεπλένει μυαλά και δημόσιο χρήμα».

Οι διαδηλωτές ζήτησαν να καταργηθεί το καθεστώς των γενναιόδωρων επιχορηγήσεων προς την Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία στην οποία ανήκει το 85% του πληθυσμού, απαιτώντας να αρχίσει πλέον να πληρώνει και φόρους.

Σύμφωνα με υπολογισμούς η Ρουμανία έχει 18.300 ναούς σε σύγκριση με 4.700 σχολεία και 425 νοσοκομεία.

Πολλοί από τους ναούς αυτούς κτίστηκαν μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Προσκύνημα πιστών έξω από το Πατριαρχείο στο Βουκουρέστι Προσκύνημα πιστών έξω από το Πατριαρχείο στο Βουκουρέστι | AP Photo/Vadim Ghirda
Ιερέας οδηγεί ακριβό αυτοκίνητο στο Βουκουρέστι AP Photo/Vadim Ghirda

Το 2014, χρονιά εκλογών, η κυβέρνηση διέθεσε 12 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση της ανέγερσης του «Καθεδρικού της Σωτηρίας του Λαού«, μια τεράστια εκκλησία στο Βουκουρέστι και άλλα 30 εκατομμύρια για την ανέγερση ή την επισκευή άλλων ναών.

Οι πολιτικοί διστάζουν να προκαλέσουν την Εκκλησία, που διαθέτει μεγάλη επιρροή και ισχύ στην χώρα, και στην οποία πολλοί εξ αυτών επαφίενται στην στήριξη της Εκκλησίας για να διατηρήσουν τα αξιώματα τους.

Κιόσκι με τάματα, κεριά, εικόνες κλπ έξω από το Πατριαρχείο στο Βουκουρέστι Κιόσκι με τάματα, κεριά, εικόνες κλπ έξω από το Πατριαρχείο στο Βουκουρέστι | AP Photo/Vadim Ghirda

Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι πιστοί που παρακολουθούν τα πέντε βασικά ετήσια προσκυνήματα- που αφήνουν μεγάλα κέρδη- και η Εκκλησία έχει το μονοπώλιο στην παραγωγή κεριών από μέλισσες.

Οι πιστοί πρέπει να πληρώνουν για τις κηδείες, τους γάμους και τις βαπτίσεις.

efsyn.gr

Advertisements

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: