ΝΥΤ: Τρόικα -Σαμαράς έφεραν τη «Μεγάλη Ύφεση»

μεγάλη ύφεση

Οι NYT συγκρίνουν τις επιπτώσεις της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ με τα πρώτα πέντε χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης που σάρωσε τις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’30.

Παραθέτοντας στοιχεία για την πτώση του ελληνικού ΑΕΠ, σε σχέση με αυτή που σημειώθηκε στις ΗΠΑ μετά το κραχ του 1929, οι συντάκτες του άρθρου υποστηρίζουν ότι σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν παρατηρήθηκαν συνθήκες που να παραπέμπουν στη Μεγάλη Ύφεση.

Με παλαιότερα γραφήματα μάλιστα οι ΝΥΤ αποδεικνύουν ότι όλοι οι βασικοί δείκτες της ελληνικής οικονομίας (κατανάλωση, επενδύσεις, εξαγωγές, αύξηση της ανεργίας) ακολουθούν την ίδια ακριβώς πορεία που αποτύπωναν οι αμερικανικοί δείκτες πριν από το ξέσπασμα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Μοναδική εξαίρεση  αποτελεί ο δείκτης των δημοσίων δαπανών, οι οποίες αυξάνονταν στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια εξόδου από την κρίση, ενώ μειώνονταν στην Ελλάδα ωθώντας την οικονομία βαθύτερα στην ύφεση.

Πατήστε την εικόνα για μεγέθυνση

 

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι 900.000 από τους 1.3 εκατομμύριο ανέργους δεν έχουν λάβει οποιοδήποτε είδος μισθού ή οικονομικής ενίσχυσης εδώ και δυο χρόνια ενώ περιγράφει ιστορίες ανθρώπων που δεν έχουν πλέον ούτε νερό στο σπίτι τους.

Ο διευθυντής του γραφείου προυπολογισμού του ελληνικού κοινοβουλίου, Παναγιώτης Λιαργκόβας, επισημαίνει ότι «η συνταγή που ακολουθήθηκε σκότωσε τον ασθενή» ενώ οι συντάκτες του άρθρου αναφέρονται στα λάθη που πραγματοποίησε το ΔΝΤ σε βάρος της ελληνικής οικονομίας

Το άρθρο των NYT συνοδεύεται  από εξαιρετικό φωτογραφικό αφιέρωμα του Άγγελου Τζωρτζίνη  για τα συσσίτια των φτωχών στην Αθήνα.

poverty

Angelos Tzortzinis for The New York Times

INFOWAR

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “ΝΥΤ: Τρόικα -Σαμαράς έφεραν τη «Μεγάλη Ύφεση»”

  1. Σύμφωνοι! Αλλά με την «επιφύλαξη» για τα γραφόμενα στην ακόλουθη παράγραφο του άρθρου…

    Michalis Mitsopoulos, an economist who has written two books on the crisis, says many of Mr. Tsipras’s ideas are unworkable. But, he adds, many Greeks are desperate, saying to themselves: “I have no job. I am going to lose my house. My children have no future. What more can happen to me?”

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: