Δημοκρατία τέλος στην Ισπανία

Mετά την ψήφιση του νέου νόμου που παραβιάζει κατάφωρα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία του λόγου, αρχίζουν οι στοχοποιήσεις. Μαύρες λίστες για διαδηλωτές, ακτιβιστές, αναρχικούς

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ

O νόμος «φίμωτρο» που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα εγκρίθηκε στην Ισπανία μόλις μία ημέρα μετά την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες, εκτός από το Λαϊκό Κόμμα (PP), αντιτάχθηκαν στον νόμο, αλλά το Λαϊκό Κόμμα κατέχει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο και στη Γερουσία, οπότε αναμένεται να περάσει.

Ο νόμος «φίμωτρο» #LeyMordaza ουσιαστικά νομιμοποιεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα βαριά πρόστιμα για όσους φωτογραφίζουν ή ηχογραφούν την αστυνομία, όσους διαμαρτύρονται χωρίς άδεια, όσους συναθροίζονται μπροστά από το Κογκρέσο ή συνεδριάζουν σε δημόσιους χώρους, απαγορεύοντας ακόμα και την ειρηνική ανυπακοή. Σύμφωνα με τον νόμο, η κυβέρνηση μπορεί να απαγορεύσει κάθε διαμαρτυρία κατά βούληση, αν αισθάνεται ότι διαταράσσεται η «τάξη».

Ακόμα και η παρεμπόδιση ή διακοπή έξωσης προβλέπει πρόστιμο από 600 έως 30.000 ευρώ, ενώ η  παρουσία σε έναν κατειλημμένο χώρο (όχι μόνο κοινωνικά κέντρα, αλλά και σπίτια που καταλαμβάνονται από οικογένειες που έχουν υποστεί έξωση) απαγορεύεται.

Επιπλέον οι μαύρες λίστες της αστυνομίας για διαδηλωτές, ακτιβιστές και για τον εναλλακτικό Τύπο έχουν νομιμοποιηθεί. Τα ισπανικά κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα ενάντια στον νόμο και οργάνωσαν μια διαμαρτυρία με φίμωτρα ως απάντηση. Μέλη της αντιπολίτευσης στάθηκαν όρθια με φιμωμένο το στόμα, μέσα στο Κογκρέσο. «Αυτός ο νόμος είναι επιστροφή σε μια αστυνομοκρατούμενη κατάσταση πολιτικής. Χρησιμοποιώντας το πρόσχημα της ασφάλειας, θέλουν να μειώσουν τα δικαιώματα των πολιτών», δηλώνει ο σοσιαλιστής Antonio Trevín.

Το κύμα καταστολής ήδη ξεκίνησε: πρώτο πράγμα, να χαρακτηριστούν οι αναρχικοί τρομοκράτες. 14 άτομα συνελήφθησαν μετά από εισβολή σε οκτώ σπίτια και τρεις καταλήψεις-κοινωνικά κέντρα στη Βαρκελώνη, ενώ έγιναν και κατασχέσεις υπολογιστών στο πλαίσιο της αστυνομικής «Επιχείρησης Πανδώρα», που έχει στόχο την «εξάρθρωση αναρχικών οργανώσεων στις οποίες αποδίδονται διάφορες επιθέσεις». Οι ακτιβιστές κάνουν λόγο για χτύπημα στο ελευθεριακό και αναρχικό ισπανικό κίνημα και για «κατασκευασμένες κατηγορίες».

Η κυβέρνηση παρουσίασε άλλο ένα στοιχείο που εισάγεται στο νομοσχέδιο, σχετικά με τη δυνατότητα άμεσης επέλασης των παράνομων μεταναστών που πηδούν πάνω από τα σύνορα στη Θέουτα και τη Μελίγια. Η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, Maria Serrano, λέει ότι αυτός ο νόμος στερεί από τους μετανάστες το δικαίωμα του ασύλου και ουσιαστικά εξαλείφει τις εγγυήσεις ότι οι μετανάστες θα μπορούν να έχουν δικαίωμα στη νομική προστασία.

Η καταστολή με κάθε μέσο εκ μέρους των κυβερνήσεων βρίσκεται στο στάδιο ενός κοινωνικού πειράματος που δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό. Όσο θα μεγαλώνει η αντίδραση τόσο θα μεγαλώνει η καταστολή…

DOC TV

Advertisements

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: