Αλυσοδεμένη η ελληνική οικονομία μέχρι το 2040

Αλυσοδεμένη η ελληνική οικονομία μέχρι το 2040

Για άλλα τουλάχιστον 27 χρόνια, θα βρίσκεται υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η δίπτυχη δέσμη μέτρων για την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, που άρχισε να εφαρμόζεται από αυτή την εβδομάδα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», το άρθρο 14 του εν λόγω νομικού πλαισίου, το οποίο έχει υπογράψει και η Ελλάδα, προβλέπει ότι ακόμα και μετά τη λήξη ενός Μνημονίου, τα κράτη μέλη παραμένουν υπό την εποπτεία μετά το Πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη-μέλη, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Κομισιόν, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της άσκησης εποπτείας μετά το πρόγραμμα σε περίπτωση που εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα του οικείου κράτους-μέλους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει πάρει δάνεια ύψους 144,6 δισ. ευρώ από τον ΕFSF, με λήξεις έως το 2048. Επίσης, έχει πάρει δάνεια 52,9 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου.

Αυτό σημαίνει ότι αν δεν αλλάξει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, η Ελλάδα θα απαλλαγεί από την εποπτεία μόλις αποπληρώσει το 75% αυτών των δανείων, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει μέχρι το 2040.

Όπως προβλέπει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, σε περίπτωση που ένα κράτος δεν συμμορφώνεται με τις συστάσεις για τη διόρθωση μακροοικονομικών ανισορροπιών, το κράτος μέλος της Ευρωζώνης θα αντιμετωπίζει τσουχτερά πρόστιμα από την Κομισιόν, παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και άρση της καταβολής διαρθρωτικών κονδυλίων από τα ταμεία Συνοχής και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

πηγή

Ramnousia
Advertisements

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: