Στον αστερισμό της αυθαιρεσίας

Στον αστερισμό της αυθαιρεσίας
© naftemporiki.gr

Φάληρο – Αγία Παρασκευή: στα δύο άκρα της πόλης το σκοτάδι πέφτει βαρύ και οι μόνες φωνές που ακούγονται πια αφορούν ακατάληπτες οιμωγές. Η εικόνα χάνεται, τα φώτα χαμηλώνουν, σαλπίζοντας για μία ακόμη φορά τον επικήδειο κάθε προσπάθεια επικράτησης της λογικής (περί νομιμότητας ούτε λόγος).

Της κοινής λογικής βεβαίως, καθώς οι επιμέρους, κατά τόπους και ανθρώπους, εξατομικευμένες και αυθύπαρκτες λογικές κυριαρχούν: η λογική του τσιφλικιού, η λογική του μαγαζιού, η λογική του αποφασίζομεν και διατάσσομεν, η λογική του έχω-πάντα-δίκιο-άρα-και-δικαίωμα-να-κάνω-ό,τι-μου-γουστάρει πελάτη. Αυθύπαρκτες είπα; Μάλλον η σωστή λέξη είναι αυθαίρετες, ανεξάρτητες, ανέγγιχτες, αμόλυντες, άσπιλες από κάθε θεσμική, νομική, εθιμική ή τυπική έννοια δικαίου.


Αυθαίρετες, όπως κάθε μικρή ή μεγάλη, επίσημη ή ανεπίσημη δράση σε αυτήν τη χώρα: αυθαίρετη σκέψη, αυθαίρετη έκφραση, αυθαίρετη διοίκηση, αυθαίρετη δόμηση. Αυθαίρετες, όπως η εν μία νυκτί απόφαση κατάργησης ενός δημόσιου φορέα μέσω παπικού βουλεύματος νομοθετικού περιεχομένου που ρίχνει στην πυρά τα σμήνη των αμαρτωλών. Αυθαίρετες, όπως η μετατροπή ενός αθλητικού αγώνα σε πεδίο μάχης κατά των αλλόθρησκων κατακτητών, οι οποίοι τόλμησαν να πιστέψουν πως η έκβαση της αναμέτρησης κρίνεται από τα τεκταινόμενα εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου.
Στον αυτιστικό δυισμό του όλα ή τίποτα, ποταπές έννοιες όπως μεταρρύθμιση, εργασιακά δικαιώματα και αξιοκρατία στερούνται όχι μόνο νομοθετικού, αλλά και ουσιαστικού περιεχομένου. Στην παρανοϊκή λογική του «πονάει κεφάλι – κόψει κεφάλι» οι διαφωνούντες μετατρέπονται σε εκφραστές ενός κατεστημένου που πασχίζει να επιζήσει. Στον μπακαλίστικο κυβερνητικό λογαριασμό, 2500 άτομα είναι απλώς ένα νούμερο σε ένα λιγδιασμένο τεφτέρι, το πίσω μέρος μιας σελίδας που μουντζουρώσαμε από κακό υπολογισμό.

Το κλείσιμο της (κουτσής, στραβής και ανάποδης) δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θέτει μια συμβολική ταφόπλακα στην χώρα που δεν έμαθε ποτέ να συζητά, στην χώρα που η επικοινωνία αφορά στην καλύτερη περίπτωση χλευασμό του συνομιλητή, στην χειρότερη βιαιοπραγία εναντίον του, στη χώρα που η ενημέρωση υπάρχει είτε για να προωθεί την επίσημη προπαγάνδα, είτε για να εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα. Όταν η αυθαιρεσία υιοθετείται ως πολιτική γραμμή της ηγεσίας, μοιραία η κοινωνία ακολουθεί, διατιτραίνοντας τον ήδη σκοροφαγωμένο κοινωνικό και δημοκρατικό ιστό.

Κώστας Αλεξανδρόπουλος στο enfo.gr

Advertisements

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: