Σχετικά με το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης -Γράκχος Μπάμπεφ 1797

Φρανσουά – Νοέλ «Γράκχος» Μπαμπέφ Η σειρά  ” σχετικά με το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης ” φιλοδοξεί να υπενθυμίσει μια σείρα από  επαναστατικά στιγμιότυπα στο συνεχές του ταξικού πολέμου. Αυτό που κυρίως πραγματεύεταί είναι τα σημεία εκείνα όπου η ανθρωπότητα πάει να κάνει το βήμα παραπάνω ξεπερνώνοντας την άνευ νοήματος πολιτική ισότητα και φτάνωντας την οικονομική αγγίζοντας αυτό που μπορεί να ονομαστεί κοινωνική δικαιοσύνη.

Στις 10 Μαΐου του 2002 έκλεισαν 200 χρόνια από τη βίαιη διάλυση της οργάνωσης “Συνωμοσία των Ισων”. Όλοι οι αρχηγοί της οργάνωσης συλλαμβάνονται. Ανάμεσά τους και ο Γράκχος Μπαμπέφ. Μετά από μια μακρόχρονη δίκη, καταδικάζεται σε θάνατο στις 27 Μαΐου 1797. Αυτοκτονεί την επόμενη μέρα. Την επομένη το πτώμα του σύρεται στη λαιμητόμο και καρατομείται.

(Francois – Noel «Gracchus» Babeuf, Σαιν Κουεντίν 23 Νοεμβρίου 1760 – Παρίσι 27 Μαϊου 1797). Γάλλος επαναστάτης, αρχικά Ιακωβίνος και μετά ουτοπιστής – σοσιαλιστής, θεμελιωτής του επαναστατικού Σοσιαλισμού του 19ου αιώνα, ιδρυτής μέσα σε αυτόν της συγκεκριμένης ιδεολογικής τάσης του «Μπαμπεφισμού» , που διεκδίκησε την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας και την πλήρη πολιτική και οικονομική ισότητα όλων των πολιτών, γι’ αυτό και ο ίδιος αποκλήθηκε μετά θάνατον «Προμηθέας του Προλεταριάτου».

Για την «Ένωση των Ίσων» η δημοκρατία δίχως οικονομική ανατροπή ισοδυναμούσε με κανονική δουλεία, συνεπώς έπρεπε να εγκαθιδρυθεί κοινοκτημοσύνη, γενική υποχρέωση στην εργασία και πλήρης κοινωνική ισότητα, ενώ επίσης έπρεπε να καταδικαστεί η φιλοδοξία και ο εγωϊσμός, με παράλληλη προώθηση ενός απλού και ηθικού τρόπου ζωής και μίας διαπαιδαγώγησης των νέων που θα ήταν ικανή να δημιουργήσει ισχυρούς χαρακτήρες. Η ιδεολογία του Μπαμπέφ («Μπαμπεφισμός», «Babouvisme») εξέφραζε έναν πρωτότυπο αγροτικό σοσιαλισμό, που αντιστρατευόταν την βιομηχανία, το εμπόριο και τον αστισμό και στηριζόταν στην λιτότητα και την απλή ζωή (με υπόδειγμα τις σπαρτιατικές και ρωμαιοδημοκρατικές αρετές, του αφοσιωμένου πολεμιστή και του αγρότη – στρατιώτη). Ο Μπαμπέφ έθετε ως σκοπό την άμεση επαναστατική κατάληψη της εξουσίας από τον λαό, την πλήρη κοινωνική αναδιοργάνωση και την ανακατανομή της ιδιοκτησίας (ιδιοκτησία βέβαια της γης, αφού η βιομηχανία δεν είχε ακόμα αναπτυχθεί τον 18ο αιώνα) μέσω μία μεταβατικής αυταρχίας των επαναστατών, γινόμενος έτσι προπομπός τού μετέπειτα αυτοδιαχειριστικού και κομμουνιστικού κινήματος: «μακριά από εμάς αυτή η μικρόψυχη ατολμία που θα μας κάνει να πιστέψουμε ότι δήθεν μόνοι μας δεν έχουμε τη δύναμη να κατορθώσουμε το παραμικρό, ότι δήθεν πρέπει να έχουμε πάντα κάποιον κυβερνήτη. Οι κυβερνήτες ενδιαφέρονται για επαναστάσεις μόνο στο μέτρο που αυτές ίσως τους δώσουν δυνατότητα να κυβερνήσουν». Για το ζήτημα της ιδιοκτησίας έγραφε το 1795: «τον άνθρωπο που πεινάει ή έχει άμεσες βιοτικές ανάγκες, δεν τον βοηθάει μία πνευματική μόνον ισότητα. Αυτή την ισότητα την έχει ούτως ή άλλως στην φυσική του κατάσταση… Το πρώτο και πιο επικίνδυνο από όσα υπάρχουν γύρω μας, και επιπλέον το πιο ανήθικο, είναι το υποτιθέμενο δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Ποιο είναι όμως αυτό το περίφημο δικαίωμα… εκτός από την απόλυτη επικράτηση του νόμου του πιο ισχυρού;» και για το ζήτημα της ευτυχίας: «Η ευτυχία! Ρωτήστε όποιον υποφέρει από πείνα, από δίψα, από κρύο, από υπερβολική κούραση ή από την ίδια την άγνοιά του, τι σημαίνει ευτυχία. Η απάντηση θα είναι καθαρή, ακριβής, κατηγορηματική».

Λαέ της Γαλλίας! Επί 15 αιώνες έζησες σκλάβος και, κατά συνέπεια, δυστυχισμένος. Τα τελευταία 6 χρόνια όμως, περιμένεις ανυπόμονα να αποκτήσεις επιτέλους την ανεξαρτησία, την ελευθερία και την ισότητα. Ισότητα! Η πρώτη επιθυμία της Φύσης, η πρώτη ανάγκη του ανθρώπου, ο πρώτος κόμπος της κάθε αξιοπρεπούς σχέσης… Η Γαλλική Επανάσταση δεν ήταν παρά ο προάγγελος μιας επόμενης επανάστασης, πολύ πιο μεγάλης και πιο σοβαρής, η οποία και θα είναι η τελευταία. Ο λαός παρέλασε πάνω από τα κουφάρια των βασιλιάδων και των παπάδων που τόλμησαν να συμπαραταχθούν εναντίον του. Το ίδιο θα πράξει και με τους νέους τυράννους του, με τους νέους πολιτικούς Ταρτούφους που έχουν θρονιαστεί στους θώκους των παλαιών… Συκοφάντες του αγώνα μας πολιτικοί, σωπάστε! Στην σιωπή της σύγχυσής σας ακούστε τα αιτήματά μας, αιτήματα που τα υπαγόρευσε η Φύση και τα στηρίζει η έννοια της Δικαιοσύνης.

Από το Μανιφέστο των Ίσων

ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ Κ’ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Advertisements

2 Σχόλια to “Σχετικά με το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης -Γράκχος Μπάμπεφ 1797”

 1. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΟΣ
  ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΗΜΙΟΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΣ ΤΙΜΩΡΟΣ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΗΣ ΤΟΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΦΕΤΕΡΙΣΤΉ Σ, ΣΕ ΤΗ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΤΌΣΟ ΒΟΎΡΚΟ ΣΑΠΊΛΑ ΈΝΑ ΑΙΣΧΟΣ ΑΗΔΊΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΆΘΕ ΤΙ. ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΎΝ ΠΡΟ Σ ΤΟ ΑΔΙΈΞΟΔΌ, ΑΛΊ ΦΕΎΓΟΥΝ ΠΕΡΝΟΎΝ ΤΟΝ ΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΞΕΝΙΤΙΆ, ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΕΡΝΟΎΝ ΤΑ ΌΠΛΑ ΠΟΛΕΜΏΝΤΑΣ ΙΣΩΣ ΆΝΙΣΑ ΚΆΝΟΥΝ ΩΜΟΣ ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΎΟΥΝ ΚΆΠΟΤΕ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΌΤΑΝ Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΘΑ ΚΡΉΝΗ ΗΡΩΕΣ ΘΑ ΑΝΑΔΙΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΘΑ ΓΊΝΟΥΝ. ΕΓΏ ΈΧΩ ΤΟ ΣΘΕΝΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΊΣΩ ΚΑΙ ΑΣ ΠΈΣΟΥΝ ΌΤΙ ΑΝΑΘΈΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΠΆΝΩ ΜΟΥ ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΊΠΟΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΈΝΑ ΟΙ ΝΟΜΟΊ ΈΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΥΘΕΊ ΠΡΟ ΠΌΛΟΥ ΛΊΓΟΙ ΕΥΝΟΟΎΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΌΛΟΙ ΣΤΑ ΤΆΡΤΑΡΑ ΤΟ ΣΎΝΤΑΓΜΆ ΚΟΥΡΈΛΙ ΛΆΣΤΙΧΟ ΤΟ ΚΑΤΆΝΤΗΣΑΝ , ΟΙ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΕΞΑΘΛΙΩΜΈΝΟΙ ΆΜΟΙΡΟΙ ΜΙΑΣ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΈΒΑΛΑΝ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΦΤΑΙΜΕ ΚΑΙ ΑΝ ΦΤΑΙΜΕ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΊ ΠΙΣΤΈΨΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΗΘΙΚΟΥΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΎ Σ Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΕ ΌΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΊΟ ΤΗ ΝΑ ΚΑΝΌ ΔΕΝ ΞΈΡΩ ΘΈΛΩ ΝΑ ΠΟΛΕΜΉΣΩ ΤΟ ΑΥΤΌ ΤΟ ΞΈΡΩ ΚΑΙ ΑΥΤΌ ΚΑΝΌ ΚΑΙ ΑΝ ΜΟΥ ΔΟΘΕΊ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΕΓΏ ΘΑ ΠΟΛΕΜΉΣΩ ΤΟΝ ΕΧΘΡΌ ΜΕ ΝΥΧΙΆ ΚΑΙ ΜΕ ΔΌΝΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΕΝ Ο ΔΟΥΛΟΣ ΚΑΝΕΝΌΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΚΎΨΩ ΣΕ ΚΑΜΙΆ ΑΡΧΉ ΚΑΙ ΑΝ ΜΕ ΣΥΛΛΆΒΟΥΝ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΉ ΚΑΙ ΜΕ ΒΆΛΟΥΝ ΘΆΝΕ ΓΙΑ ΜΈΝΑ ΔΌΞΑ ΚΑΙ ΛΎΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΩΣ ΤΏΡΑ ΛΆΘΗ ΜΟΥ. ΔΕΝ ΕΛΠΊΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΕΊΜΑΙ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΗΝΏ ΛΕΥΤΕΡΟΣ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΟΣ

  • Έχε υπομονή,αγαπητέ Γιάννη.Και να αγωνίζεσαι πάντα για αυτό που πιστεύεις πως είναι δίκαιο και πανανθρώπινο.Να οπλιστείς με κουράγιο και να έχεις πίστη.
   Δέν θα αργήσει η μέρα εκείνη που θα τους πάρουμε παραμάζωμα και ύστερα θα μπορέσουμε όλοι μαζί να χτίσουμε μιάν άλλη κοινωνία.
   Καλή Δύναμη!…

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: